Sportfysiotherapie

Sportfysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. Dit houd in dat je met bepaalde klachten makkelijker geholpen kan worden door een sportfysiotherapeut. Een algemeen fysiotherapeut kan alle soorten klachten behandelen. Wanneer je echter voor een bepaalde sportblessure behandeld moet worden of een sportrevalidatietraject, kan de sportfysiotherapeut je beter helpen.

Algemene fysiotherapie en sportfysiotherapie

Een algemeen fysiotherapeut kan dus prima een sportblessure behandelen. Regelmatig komen zij ook sportblessures tegen binnen de praktijk. Zijn je klachten heel complex, dan kan een sportfysiotherapeut je beter helpen. Als je namelijk snel op een hoog niveau wilt sporten dan kun je het beste gaan revalideren met een sportfysiotherapeut. Een algemeen fysiotherapeut kan je ook verwijzen naar een sportfysiotherapeut. Een sportfysiotherapeut heeft een driejarige specialisatieopleiding na de algemene opleiding gevolgd. Deze master of science degree, ofwel MSc, houd in dat een fysiotherapeut een erkend sporttherapeut is.  

Klachten en blessures bij sport

Met verschillende soorten sportklachten kun je naar een sportfysiotherapeut. Je hoeft niet naar de huisarts en je kan direct heen gaan. Je kunt naar een sporttherapeut als een blessure veroorzaakt is door sport of wanneer je pijn hebt bij sport. Als je veel sport kan het zijn dat je een blessure krijgt. Dit kan door een ongeluk gebeuren maar ook andere oorzaken hebben. Een sportfysiotherapeut kan naar de klachten kijken om de oorzaak te achterhalen. Zo kan de blessure bij de oorzaak aangepakt worden. Het herstel gaat hierdoor sneller. Bekende klachten zijn knieklachten bij basketbal en voetbal. Ook zijn er veel enkelklachten bij turnen en korfbal. Helaas zijn er daarnaast veel meer veel voorkomende klachten bij sport. Als je last hebt, zal de sportfysiotherapeut je daarom goed kunnen helpen.  

Sportfysiotherapie na operaties 

Als je geopereerd wordt aan een sportgerelateerde klachten dan kun je daarna het beste naar een sportfysiotherapeut. Hierbij kun je denken aan een kruisband operatie, operatie aan je meniscus en bepaalde schouderoperaties. Hiervoor is het belangrijk dat je goed revalideert. In de weken na je operatie zal een sportfysiotherapeut je helpen om weer veilig terug te keren naar je sport. Je zult trainingen uitvoeren die aangepast zijn op jouw operatie en jouw sport. Deze zul je in de praktijk en thuis gaan oefenen. Daarnaast zal de sportfysiotherapeut in de behandelkamer fysiotherapeutisch technieken toepassen om je sneller te laten herstellen. Sommige operaties hebben een hersteltijd van zes weken, maar andere operaties tot wel 9 maanden. Omdat het proces zo lang kan duren is een geschikte sportfysiotherapeut waar je prettig bij voelt belangrijk.